Sykkelkaker!

På denne siden tenkte jeg at jeg skulle lage en samling av oppskrifter på sykkelkaker. Dere som har testet dem, kan kanskje gi meg en tilbakemelding her, så jeg kan la andre på tilgang til anbefalingene deres.

Jeg tillater meg her å publisere Team Jærens standard sykkelkake med Ove Heimsvik som opphavsmann. Oppskriften kom som vedlegg i en e-post fra Birger Aase og jeg tillater meg å publisere hele vedlegget her:


Hva skal du spise?

Mange, særlig de som ikke har syklet så langt som Styrkeprøven tidligere, lurer kanskje på hva man bør spise under et så langt løp som Styrkeprøven. I utgangspunktet må du selv finne ut hvilken mat som er best for deg - oppskrift funker ikke for alle. Men det er smart å tenke over hvor næringsrik maten er, hvor store biter du bør ha for å få det med deg i lommene, og at maten glir lett ned. Dessuten må du passe på å få i deg både salt og søtt.
Personlig har jeg svært god erfaring med de såkalte sykkelkakene. De er vel kjent hos mange i Team Jæren, og oppskriften ligger ute på diverse nettsider. Min erfaring er at grunnoppskriften gjør sykkelkakene for tørre, og det er ikke bra hvis du skal spise på høy puls (og det skal du). Da er det lett å trekke smuler ned i luftrøret, hostekula er uunngåelig.
Oppskriften nedenfor er derfor modifisert i samråd med en bakekyndig svigerinne, for å sikre at kaken får en seigere konsistens - og den funker. Modifiseringen består helt enkelt i å bruke 2 dl vann i stedet for 1 dl. Med frosne skogsbær (og kanskje noen biter tørket mango) kan du tilsette energirike smaksforsterkere.


SYKKELKAKE

2 dl rapsolje
2 dl vann
7 dl fruktose
6 egg
4,5 dl sammalt hvete finmalt
4 ss kakao/bakekakao
3 ts vaniljesukker
2 ts salt/seltin
1 ts bakepulver
500 gr. mandler
Mengde rosiner etter ønske og smak


Mandlene finhakkes eller males i kjøkkenmaskin. Alt dette blandes godt sammen til en seig, deilig masse. Nå er sykkelkakene klare til steking - men hvis du vil ha litt ekstra smak, så kan du f.eks. ta skogsbær (blåbær, tyttebær) etter ønsket mengde og blande inn. Det samme gjelder tørket mango, som kan kuttes opp i småbiter og blandes inn. Mango er meget energirik, og setter smak.
Kakene stekes i vanlige muffinsformer, bruk 2 former pr. kake (se bildet) for å unngå at massen flyter ut. Husk at kakene heves under steking, så ikke fyll formene mer enn ca. 2/3. Kakene kan også stekes i langpanne  og så skjæres i passelige stykker.


Varm opp ovnen til 175 grader, kakene stekes i ca. 25 min.


Oppskriften gir ca. 70 sykkelkaker, en porsjon som rekker leeenge. Når de er ferdigstekt og avkjølt, kan du f.eks. putte dem i en bærepose og legge i frysen. Kvelden før du skal ut på tur, tar du opp det antallet du trenger. Anbefaler å pakke i aluminiumsfolie, det er rimelig enkelt å få av mens du sitter på sykkelen.

Siste nytt om denne kaken: 

Jeg har fått vite at kaken er veldig god om du blander i en pose frosne skogsbær og tørket mango kuttet i småbiter. Bærene er rike på antioksidanter, setter smak og gjør kakene saftige. Mangoen er spesielt energirik.

Lambas

1 pakke solfrokost med rosiner (1,5 l)
0,5 dl rosiner
2 ts bakapulver
7 eggehviter
1 dl smeltet margarin
3 ss honning
3 ss sukker

Bland egggehviter, smør og honnin. Hell deretter i alt det tørre og rør til en seig røre. Dekk en langpanne med matpapir og hell røren utover i et 1-1,5 cm tykt lag. Stekes på 150 grader i ca 20 minutter. De skal bli gyllenbrune på toppen. Skjør opp i stykker med pizzskjærer og la kakene avkjøles på rist. Pakk deretter enkeltvis i plastfolie og frys.


Her er også to andre oppskrifter fra Birger: 

Bloggskriveren har i denne oppskriften fjernet kunstig tilskudd av magnesium, proteinpulver og Zest. Jeg tenker at poenget med sykkelkake er at en skal ha noe godt å spise på turen som gir både næring og brennstoff. Salter kan vi få i oss gjennom sportsdrikke og eventuelt som daglig kosttilskudd i tablettform. Vitaminer tas forøvrig best opp om vi spiser et vanlig godt variert kosthold. 


Sykkelkake II

250 gr smør (IKKE margarin)
250 gr mørk sjokolade (antioksidanter)
5 dl fruktose
5 egg
4dl hvetemel (Noe mindre for seigere konsistens. Bytt ut deler med havremel hvis en har)
2 ts bakepulver
2 ss mørk kakao (bakekakao)
et par dl. honning (står for fruktose  samt glukose sukrose, maltose og melizitose)
En pose kokosmasse (200g)
2 ts salt (evt seltin som inneholder cal-mag)
500g malte mandler.
Cheerios, puffet ris, frokostblanding etc. etter behov
Jeg rører inn så mye jeg kan uten å miste ‘deig’ konsistensen.

Fremgangsmåte:
1.     Ovnen varmes til 150 grader (høyere varme og kortere tid gjør den uforholdsmessig mye tørrere i kantene/inni)
2.     Bland tørre ingredienser godt.
3.     Smelt smør og honning i en kjele og rør inn sjokoladen i biter til alt er smeltet og rør godt, det er viktig at det ikke ligger biter igjen
4.     Egg og sukker piskes til eggedosis, den trenger ikke være helt pinnestiv.
5.     Bland det bløte med det tørre. Bruk slikkepotten til du har fått en glatt masse. Ikke rør for kraftig.
6.     Bland i ½ pakke Cheerios.
7.     Kle langpanna med bakepapir og smørr papiret med smør.
8.     Spre røren jevnt i langpannen med en spatel eller slikkepott. Dypp i kaldt vann for ikke å klisse for mye. Stek kaken i 45-55 min. Feilen mange gjør med Brownies er at de steker kaken for mye, mange synes at kaken ser rå ut men dette er ikke tilfelle, så ikke stek kaken i 10 min ekstra bare for å være på den sikre siden. Da blir den tørr.
9.     La kaken avkjøles helt i langpannen før du hvelver den på rist.
På en vanlig tur vil en kanskje spise 1/7 – 1/10 av vanlig oppskrift. Husk drikke når du spiser så næringstett mat


Energibar

Du trenger:
·      6 dl frokostblanding, ex. Energimusli
·      12 toppa ts honning
·      4 egg ( 2 hele  og 2 kun med hviten)
·      12 ss peanøttsmør grov type (Romtemperatur)
·      100 g  mørk sjokolade (Ex.Odense mørk sjokolade med  70% kakao)

Slik gjør du:
·      Sett ovnen på 160 grader.
·      Ha frokostblandingen, peanøttsmør og honning i en bolle.
·      Tilsett 2 hele egg og 2 hviter.
·      Rasp sjokoladen og ha den i sammen med resten av ingrediensene. Rør fort og godt.
·      Lag så store barer som du ønsker og legg dem på smurt bakepapir i langpanna.
·      Gi baren et lite trykk med hånden eller en stekeplate.
·      Stekes midt i ovnen på 160 grader i 20-25 minutter.   

    Husk at barene øker i størrelse under steking og at en bare bør være kun en ’munnfyll’.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar