Mer om næringsdrikker.

Fullverdige eller ikke fullverdige

For å forstå forskjellen mellom fullverdige og ikke fullverdige næringsdrikker må en skille mellom energibehov og næringsbehov. Energibehovet referer til kroppens brennstoff (kalorimengden) og næringsbehovet referer til kroppens behov for vitaminer, mineraler og sporstoffer. De fullverdige næringsdrikkene kan en leve på som eneste kostkilde. Anbefalt dagsdose for disse ligger gjerne på en 6-7 flasker dersom en bruker det som eneste kostkilde. Dersom en derimot bruker ikke fullverdige næringsdrikker som tilskudd til vanlig mat, vil gjerne anbefalt dagsbehov for ikke fullverdige næringsdrikker være basert på kroppens næringsbehov og ikke på energibehovet. Apotekene anbefaler derfor opp til 3 flasker daglig. Dersom en da øker inntaket av ikke fullverdige næringsdrikker for å få nok energi, vil en da få for mye vitaminer og mineraler i kroppen. En vil også komme feil ut dersom en tror at anbefalt dagsbehov for ikke fullverdige næringsdrikker dekker behovet for både energi og næring til en hel dag, med energiunderskudd.

Jeg har tidligere vært veldig fornøyd med den ikke fullverdige næringsdrikken Fresubin Provide Xtra siden den er laget uten melkeprotein. Den anbefales i maksdose på 3 flasker daglig. Jeg var derfor i kontakt med produktansvarlige ved Fresenius-Kabi for å spørre om det kunne være farlig å drikke mer anbefalt dagsdose. Svaret jeg fikk var som følger: 
Jeg viser til din henvendelse angående ProvideXtra drink til  bruk som sporstdrikk. Flott at denne fungerer for deg under ritt. 10-12 flasker av ProvideXtra drink bør ikke være et problem så lenge dette kun er for en dags bruk. Inntak av 10- 12 flasker vil gi et relativt stor inntak av vitaminer og sporelementer så det er ikke noe du bør innta i så store mengder over flere dager.  
For å redusere antallet flasker ProvideXtra vil jeg anbefale deg å prøve Fresubin 5 kcal shot i tillegg, som gir deg energi i form av fett. Hver flaske på 120 ml inneholder 600 kcal. Fett er jo relativt tungt fordøyelig, derfor foreligger 1/4 av fettet som MCT (Medium chaine triglycerid) som lett og raskt absorpebres og når raskt frem til leveren og videre til forbrenning. Jeg vet at noe triatlonutøvere bruker denne drikken med hell, men den  må jo testes ut under trening først. Fresubin 5 kcal inneholder hverken melkeprotein eller gluten.
Fresubin 5 kcal shot bidrar med energi slik at du skal slippe å bruke eget kropsvev til energi under lange økter.  

Så dermed har jeg også prøvd ut Fresubin 5 kcal shot. Om du drikker denne 120 ml flasken får du i deg 600 kcal. Jeg forsøkte Fredsubin 5 kcal shot på Colourline-rittet og fant ut at den ikke var så veldig god å svelge. Men flere av mine lagkamerater har prøvd den ut og er veldig fornøyde. Noen mener at den kan gi sure oppstøt. Om du skal bruke den bør du uansett blande den ut med noe, fordi den er litt sær i konsistensen.

På det nevnte rittet testet jeg også ut oppskriften med Fresubin Provide extra utblandet med Ringerdrikk. Det dummeste jeg gjorde på denne turen var å stole på ekspeditøren på Spinn som sa at en ikke behøvde å blande ut Ringerdrikken... Så dermed drakk jeg altså saltvann på turen oppover til Hovden. Ikke rart jeg ble kvalm

Likevel tok jeg for noen dager siden en prat med en ernæringsfysiolog om kvalmen som er stadig tilbakevendende på lange sykkelturer. Hun mente at kvalmen godt kunne komme av at jeg kun har prøvd juicebaserte næringsdrikker, som alle er ikke fullverdige. De fullverdige drikkene er et balansert sammensatt i forhold til behov for proteiner, fett og karbohydrater. Det gjør også at blodsukkeret kan holde seg jevnere. Så dermed har jeg prøvd ut en ny strategi. Jeg testet ut den fullverdige drikken for barn som heter Frebini energi og har jorbærsmak. Den er faktisk veldig god, og jeg har ikke blitt kvalm av den til nå. I tillegg har den mindre konsentrert innhold av vitaminer og sporstoffer. Jeg tror det er ganske lurt egentlig!

Ernæringsfysiologen sa også at jeg ikke burde tenke så mye på å erstatte kcaloriforbruket på turen nedover. Målinger av hvor mye kcalorier en bruker, er egentlig ikke nødvendigvis til å stole på når en kjører et så langt ritt som Trondheim-Oslo. Hun anbefalte også at jeg heller burde velge meg noe mat som jeg liker, som er lett å spise og som gir variasjon på turen. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar